CREPUSCULUM
Illuminatus (2013) By xDemoNx

Οι Crepusculum είναι ένα συγκρότημα που κατάγεται από την Πολωνία. Παρ’ όλο που από το ξεκίνημά της αποτελείται από διάφορα μέλη, στην πραγματικότητα είναι ένα μονομελές συγκρότημα καθώς για όλα είναι υπεύθυνος ο Baphomet. Υπάρχουν στην Πολωνική Black Metal σκηνή από το 2003 έχοντας κυκλοφορήσει δύο ντέμο, τρείς split και δύο ολοκληρωμένους δίσκους. Δέκα χρόνια λοιπόν μετά το σχηματισμό τους, κυκλοφορούν το δεύτερο ολοκληρωμένο τους δίσκο, ο οποίος ονομάζεται “Illuminatus” και κυκλοφόρησε τον Ιανουάριο του 2013 από την επίσης Πολωνική Odium Records. Το “Illuminatus” περιέχει εννιά συνθέσεις συνολικής διάρκειας περίπου σαράντα λεπτών. Η πρώτη καλή εντύπωση δημιουργείται στον ακροατή από την πολύ καλή γραφιστική δουλειά, τόσο με το σκοτεινό και μυστηριώδες εξώφυλλο όσο και με το όμορφο φωτογραφικό υλικό και τις ζωγραφιές που συνοδεύουν τους στίχους των κομματιών. Όλο αυτό δείχνει μια αρκετά επαγγελματική δουλειά και ανεβάζει το επίπεδο του ενδιαφέροντος και της περιέργειας του ακροατή γι αυτό που πρόκειται να ακούσει.

Το συγκρότημα, μετά την περίεργη και όχι τόσο επιτυχημένη εισαγωγή, από το πρώτο κιόλας κομμάτι δεν αφήνει στον ακροατή κανένα περιθώριο αμφιβολίας. Εδώ λοιπόν, θα ακούσετε γρήγορο και μελωδικό, Σκανδιναβικό Black Metal, δημιουργημένο κάτω από μια πιο “επαγγελματική” και “εμπορική” σκοπιά. Τα riff είναι μελωδικά με επιρροές κυρίως από τον ήχο του δεύτερου μισού της δεκαετίας του ’90 και θα παρατηρήσετε αρκετές αναφορές στους Dissection. Ανάλογα με το σημείο αλλάζουν ρυθμό και ατμόσφαιρα, άλλοτε με όμορφα, επικά-μελωδικά-μελαγχολικά riff, άλλοτε με υπερηχητικά ξεσπάσματα και λίγες φορές με ατμοσφαιρικά, αργά σημεία. Γενικά το ύφος αυτό σκοπό έχει να δημιουργήσει στον ακροατή συναισθήματα, κάτι που οι Crepusculum το καταφέρνουν στο δίσκο αυτό. Στα πιο γρήγορα σημεία βγάζουν άλλοτε πάθος και ένταση, άλλοτε μίσος, ενώ στα μεσαίας και αργής ταχύτητας σημεία άλλοτε δημιουργούν μια σκοτεινή και απειλητική ατμόσφαιρα και άλλοτε προκαλούν μελαγχολικά ή νοσταλγικά συναισθήματα. Οι αλλαγές μεταξύ των riff, της ατμόσφαιρας και των συναισθημάτων γίνεται με πολύ καλή τεχνική και κάνει το δίσκο εύκολο άκουσμα για τον ακροατή.

Η παραγωγή, η μίξη και η απόδοση των οργάνων, δεν θα μπορούσε να μην είναι άψογη καθώς ακολουθεί και αυτή το “επαγγελματικό” πνεύμα του συγκροτήματος. Οι κιθάρες είναι το όργανο που εκφράζει τα συναισθήματα και τις ατμόσφαιρες των συνθέσεων και το κάνει πολύ καλά. Είναι παιγμένες με ακρίβεια, πάθος και συναίσθημα. Το μπάσο ακούγεται καθαρά, όμως είναι αρκετά διακριτικό και απλά γεμίζει καλά τον ήχο. Τα ντραμς είναι εντυπωσιακά καθώς οι γραμμές τους είναι τεχνικές, με πολλά γυρίσματα και blast ξεσπάσματα, με όμορφες αλλαγές που έρχονται πολύ ομαλά στην εξέλιξη του κομματιού. Είναι παιγμένα με απόλυτη ακρίβεια και πολύ δυναμισμό. Τα φωνητικά είναι τραχιά Black Metal φωνητικά που σε διάφορα σημεία γίνονται καθαρά, αφηγητικά, είναι συνηθισμένα, κάνουν σωστά τη δουλειά τους, δεν έχουν όμως κάποιο ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Η παραγωγή είναι καθαρή βγάζοντας έναν κρυστάλλινο ήχο που από τη μία πλευρά ταιριάζει στο ύφος του δίσκου, από την άλλη μου δίνει την αίσθηση του τυποποιημένου, βιομηχανικού προϊόντος. Η μίξη είναι πολύ καλή καθώς βγάζει ένα συμπαγή χαρακτήρα και ταυτόχρονα έχει καταφέρει να προβάλει τα δυνατά σημεία του δίσκου. Οι στίχοι τους διηγούνται σκοτεινές ιστορίες με κύριο θέμα τη μαγεία και τον αποκρυφισμό, δείχνοντας ότι έχουν μια αρκετά βαθιά γνώση στα απόκρυφα.

Συνοψίζοντας, πιστεύω ότι η δεύτερη ολοκληρωμένη δουλειά των Crepusculum είναι αρκετά καλή. Φαίνεται ότι το συγκρότημα έχει δουλέψει πολύ για το τελικό αποτέλεσμα και έχει βγάλει την προσωπικότητά του, την εμπειρία που απέκτησε τα τόσα χρόνια στη μουσική και την αγάπη του για τον ήχο αυτό. Αρκετούς μπορεί να ενοχλήσει αυτή η πιο “επαγγελματική” και “εμπορική” ματιά που βλέπουν τα πράγματα αλλά αυτό δεν έχει σχέση με το ποιοτικό αποτέλεσμα. Ο δίσκος αυτός είναι απαραίτητος για κάθε οπαδό του ήχου που περιέγραψα. Οι υπόλοιποι ακούστε το.

1. Nox Ritualum 01:42
2. The Realm of Condemnation 03:56
3. Via Sinistra 05:27
4. Where Nightmare Prevails 03:18
5. Illuminatus 05:06
6. Underneath the Storm-Drenched Land of the Arimoi 03:18
7. Xepera-Xeper-Xeperu 04:21
8. Katabasis 04:54
9. Become Their Tomb 06:52