DESESPERANZA
Desesperanza (2014) By xDemoNx

Το “Desesperanza” είναι ο πρώτος ολοκληρωμένος δίσκος των Desesperanza. Σίγουρα θα αναρωτιέστε ποιοι είναι αυτοί. Είναι το μονομελές side-project του Hermit Ov Tehom των Precaria, οι οποίοι πριν από λίγο καιρό κυκλοφόρησαν τον πρώτο τους δίσκο και μου δημιούργησε πολύ καλές εντυπώσεις. Το project αυτό λοιπόν έχει σχηματιστεί από το 2006 και από όσα είπαμε με τον Hermit Ov Tehom, εδώ κυκλοφορεί τον πρώτο του ολοκληρωμένο δίσκο ο οποίος στην πραγματικότητα είναι μια συλλογή παλιότερων και πιο καινούριων συνθέσεών του. Γενικά δηλαδή ο δίσκος αυτός είναι η αντιπροσωπευτική πορεία των Desesperanza από τη δημιουργία τους μέχρι σήμερα. Ο δίσκος περιέχει τέσσερεις μακροσκελείς συνθέσεις και μια demo έκδοση της πρώτης, με συνολική διάρκεια σαράντα έξι λεπτών και κυκλοφόρησε το Δεκέμβριο του 2014 σε ψηφιακή μορφή και σε κασέτα. Όσοι ακούσατε το δίσκο των Precaria θα καταλάβετε ότι και αυτός εδώ δεν απέχει πολύ. Μουσικά λοιπόν οι Desesperanza μας παρουσιάζουν ένα αρκετά βίαιο, σκοτεινό και χαοτικό Black Metal που παρά τα λίγα μελωδικά σημεία του ή τα Doom, ατμοσφαιρικά περάσματά του, στο σύνολό του είναι ισοπεδωτικό, χαοτικό και απόλυτα σκοτεινό.

Τα riff είναι βαριά, μπάσα και βρώμικα. Είναι κυρίως γρήγορης ή και πολύ γρήγορης, χαοτικής ταχύτητας, εστιάζοντας πιο πολύ στη βαρβαρότητα και στη βία παρά στην τεχνική. Η ατμόσφαιρα που δημιουργούν είναι πραγματικά πολύ σκοτεινή και πολλές ήταν οι φορές που ένιωσα σαν να βρίσκομαι στο κέντρο ενός τυφώνα και να στροβιλίζομαι βίαια, ανελέητα και χωρίς σταματημό. Από την άλλη πλευρά όμως, αυτό το ανελέητο χάος αρκετές φορές με κούρασε, ενώ η διαρκής επανάληψη των ιδίων ιδεών με έκανε να βαρεθώ σε αρκετά σημεία. Ένα άλλο στοιχείο που δυσκολεύει αρκετά την ακρόαση είναι η τεράστια διάρκεια των συνθέσεων. Όσο καλή και αν ήταν η δομή των συνθέσεων, η μεγάλη τους διάρκεια και το ύφος της μουσικής με τις λίγες αλλαγές και τα πολλά χαοτικά σημεία, κάνουν πολύ δύσκολη την ακρόαση του δίσκου.

Η απόδοση των οργάνων είναι καλή. Η κιθάρες έχουν βρώμικο και βαρύ ήχο. Ανάλογα με το σημείο γίνονται βάρβαρες και σκοτεινές, ενώ στα πιο αργά περάσματα γίνονται πιο καθαρές και μελωδικές, προδίδοντας και τις μελωδικές, ατμοσφαιρικές τους επιρροές. Το μπάσο είναι βαρύ και πολύ βρώμικο κάτι που δυσκολεύει αρκετά τον ακροατή να ακούσει τις γραμμές του. Τα ντραμς έχουν ενδιαφέρουσες γραμμές ενώ είναι παιγμένα με ακρίβεια αλλά και πολύ πάθος. Τα φωνητικά είναι πολύ αυθεντικά, παθιασμένα και έντονα Black Metal φωνητικά που προσθέτουν ένταση και μια τρελά στις συνθέσεις. Η παραγωγή είναι μπάσα και βρώμικη και παράγει ένα θορυβώδη ήχο, κάτι που δεν βοηθάει καθόλου τη μουσική. Η μίξη προσπαθεί να βρει μια ισορροπία ανάμεσα στα όργανα και να κάνει τις συνθέσεις συμπαγείς, αλλά το αποτέλεσμα θυμίζει περισσότερο ήχο πρόβας. Τέλος, οι στίχοι περιέχονται στο ένθετο της κασέτας όμως είναι γραμμένοι στα Ισπανικά και δεν καταλαβαίνω σε τι αναφέρονται.

Τελειώνοντας αυτή την κριτική, νιώθω κάπως απογοητευμένος. Αυτό γιατί οι Precaria μου είχαν κάνει πολύ καλή εντύπωση και περίμενα κάτι, αν όχι καλύτερο, τουλάχιστον αντίστοιχο ποιοτικά με αυτούς. Ο δίσκος πάντως έχει κάποια αρκετά ενδιαφέροντα σημεία αλλά στο σύνολο του δεν έχει να προσφέρει σχεδόν τίποτα στον ακροατή. Ίσως αν διορθωθούν κάποια προβλήματα στις συνθέσεις και στον ήχο, ο επόμενος τους δίσκος να είναι καλός. Μέχρι τότε δεν μπορώ να σας προτείνω τίποτα άλλο από το να τον αποφύγετε.

1. Vacuola Universal De Penuria Y Decadencia 07:34
2. Amargo Nectar De La Desgracia 09:45
3. Espiral Descendente A La Perdición 09:10
4. Eutanasia Para La Patética Humanidad 10:59
5. Vacuola Universal De Penuria Y Decadencia (Demo Version) 08:36