MALMORT
Excerpta Funebris (2014) By xDemoNx

Οι Malmort είναι ένα τετραμελές συγκρότημα με καταγωγή από τη Γαλλία και δύο χρόνια πριν (2012) μου είχαν κάνει αρκετά καλή εντύπωση με τον πρώτο τους ολοκληρωμένο δίσκο. Σχεδόν τρία χρόνια μετά (Νοέμβριο του 2014), επιστρέφουν με τη δεύτερη ολοκληρωμένη τους δουλειά η οποία έχει τον τίτλο "Excerpta Funebris" και περιέχει εφτά συνθέσεις και ένα κρυφό κομμάτι, διασκευή στο "In the shadow of the horns" των Darkthrone, συνολικής διάρκειας σαράντα τριών λεπτών. Μουσικά, το συγκρότημα εδώ έχει μια ξεκάθαρη κατεύθυνση στον παραδοσιακό Σκανδιναβικό ήχο, τον τραχύ, ευθύβολο, παγωμένο και πολύ σκοτεινό συνδυασμένο με αρκετά στοιχεία καταθλιπτικού Black Metal.

Οι παλιότεροι οπαδοί του συγκροτήματος θα παρατηρήσετε αμέσως τις αλλαγές. Αρχικά ο ήχος έχει γίνει πολύ πιο σκοτεινός και απειλητικός. Η ταχύτητες στα riff έχουν γίνει γρηγορότερες ενώ έχουν διατηρηθεί και κάποια από τα στοιχεία που συναντήσατε σε παλιότερες κυκλοφορίες όπως τα όμορφα ρυθμικά σημεία που θυμίζουν Celtic Frost. Σίγουρα τα riff δημιουργούν μια πολύ έντονη, παχιά και απόλυτα σκοτεινή ατμόσφαιρα ενώ παρουσιάζουν αρκετή ποικιλία. Ο ακροατής θα συναντήσει γρήγορα χαοτικά riff, πιο αργά αλλά και μεσαίας ταχύτητας απειλητικά και καταθλιπτικά ενώ δεν λείπουν και τα όμορφα ρυθμικά Celtic Frost σημεία. Τέλος, βρίσκουμε και αναφορές στην Γαλλική σκηνή. Τα κομμάτια έχουν ικανοποιητική διάρκεια (από 4 ως 8 λεπτά) και λέω ικανοποιητική γιατί από τη μία πλευρά, η δομή τους είναι πολύ καλή με αρκετές αλλαγές και έξυπνα περάσματα. Από την άλλη πλευρά τα κομμάτια δίνουν την αίσθηση του ολοκληρωμένου χωρίς να ξεφεύγουν και να κουράζουν τον ακροατή πέρα από δύο ή τρία σημεία, κάτι το οποίο δεν επηρεάζει τη συνολική εικόνα του δίσκου.

Τα όργανα είναι παιγμένα με πάθος και ακρίβεια ενώ δημιουργούν πολύ εύκολα την ατμόσφαιρα που θέλει να εκφράσει κάθε φορά το συγκρότημα μέσα από τη μουσική του. Η κιθάρα είναι το όργανο που ξεχωρίζει καθώς με τον σκοτεινό αλλά ταυτόχρονα καθαρό ήχο της, το γεμάτο πάθος παίξιμό της και γενικά την άψογη, χωρίς λάθη απόδοσή της, κυριαρχεί και οδηγεί τις συνθέσεις. Το μπάσο ακούγεται καθαρά αλλά είναι αρκετά διακριτικό κυρίως γεμίζοντας των ήχο. Τα ντραμς είναι κάπως πιο πίσω στη μίξη παραχωρώντας τον πρωταγωνιστικό ρόλο στις κιθάρες. Οι γραμμές τους είναι ενδιαφέρουσες, έχουν αρκετές αλλαγές, γυρίσματα και ξεσπάσματα αλλά ο ρόλος τους είναι κάπως πιο δευτερεύον. Τα φωνητικά είναι τραχιά Black Metal φωνητικά, πολύ εκφραστικά και με μια άγρια χροιά που ταιριάζει απόλυτα στο ύφος των συνθέσεων. Η παραγωγή είναι μπάσα και καθαρή αποδίδοντας ένα βαρύ και σκοτεινό ήχο. Η μίξη είναι πολύ καλή καθώς ο ακροατής μπορεί να ξεχωρίσει όλα τα όργανα και ταυτόχρονα τα κομμάτια είναι τόσο ογκώδη και συμπαγή όσο απαιτούν οι συνθέσεις. Οι στίχοι είναι γραμμένοι στα Γαλλικά και περιέχονται στο cd.

Γενικά το "Excerpta Funebris" δίνει την εντύπωση ότι το συγκρότημα ωρίμασε πολύ από την προηγούμενη κυκλοφορία του. Δείχνει ότι έχει πολλά διαφορετικά συναισθήματα και εικόνες που θέλει να προσφέρει στον ακροατή και τα καταφέρνει αρκετά καλά. Πιστεύω ότι είναι ένα από τα συγκροτήματα που σίγουρα έχουν ταλέντο αλλά ταυτόχρονα προσπαθούν να εξελίσσονται, να ωριμάζουν και να βελτιώνονται σε κάθε τους κυκλοφορία. Οι οπαδοί του παραδοσιακού, σκοτεινού Black Metal αγοράστε. Αξίζει να τον ακούσετε.

1. Las! Mort Qui T'A Fait Si Hardie 07:45
2. Le Mege De Second Ordre 06:08
3. Les Ecorcheurs 04:25
4. Moribundus 03:24
5. Disciplinati 05:03
6. Le Gibet De Montfaucon 05:16
7. La Grande Danse Macabre 11:03