Arist:Czarna Magia
Country:Πολωνία
Type:Full-length
Release date:17/01/2019
Label:The End of Time Records
Format:CD
Limitation:500 copies

Inwokacja pierwotnej mocy

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
  • 1.
    Przedwieczny chaos04:38
  • 2.
    Inwokacja pierwotnej mocy06:21
  • 3.
    Sabat04:38
  • 4.
    Wola nekromanty07:35
  • 5.
    Sen czarownika08:22

The Review

Μπορείτε να βρείτε τον Balrog σε διάφορα Πολωνικά συγκροτήματα στο είδος του Death / Black, μερικά από αυτά πολύ καλά συγκροτήματα. Παρόλα αυτά, φαίνεται ότι ήθελε να δημιουργήσει ένα project το οποίο θα ήταν ο δικός του, προσωπικός τρόπος να επικοινωνήσει τις σκέψεις του, τα συναισθήματά του και τις μουσικές του ιδέες. Οπότε οι Czarna Magia, που σημαίνει Μαύρη Μαγεία στα Πολωνικά, δημιουργήθηκε το 2017. Η κυκλοφορία που έχω στα χέρια μου, είναι η πρώτη τους EP κυκλοφορία, η οποία λέγεται “Inwokacja pierwotnej mocy” και περιέχει πέντε συνθέσεις συνολικής διάρκειας περίπου τριάντα δύο λεπτών. Ο δίσκος κυκλοφόρησε στις 17 Ιανουαρίου του 2019 από την The End of Time Records σε έκδοση cd και είναι περιορισμένη στα 500 αντίτυπα. Από το πολύ όμορφο εξώφυλλο, το οποίο είναι ο πίνακας του Michael Wolgemut, “The Dance of Death”, και σε συνδυασμό με το όνομα του συγκροτήματος, θα μπορούσε να παραπέμψει στη μαγεία που έχει να κάνει με το θάνατο ή την ανάσταση νεκρών, θα περίμενες να ακούσεις εκείνο το αποκρυφιστικό στοιχείο στη μουσική. Είναι αυτή η περίπτωση;

Η μουσική που θα βρείτε στον δίσκο αυτό είναι ένας συνδυασμός από διάφορα παλιάς σχολής στυλ του Black Metal. Το συγκρότημα που πιστεύω είναι μια προφανής επιρροή για τους Czarna Magia, είναι η επίσης Πολωνική μπάντα Cultes des Ghoules. Σίγουρα, αυτό είναι μόνο το πρώτο όνομα που θα έρθει στο μυαλό σας, αλλά ακρόαση με την ακρόαση θα συνεχίσετε να αποκαλύπτετε όλο και περισσότερες επιρροές και στυλ. Μερικά ονόματα που μπορεί να σκεφτείτε είναι οι Mortuary Drape, οι Denial of God, οι Mayhem και οι Von. Τα riff μερικές φορές είναι ωμά και μηδενιστικά, μερικές φορές πιο βίαια και ψυχρά, ενώ υπάρχουν και πολλά αργά, πιο doom σημεία τα οποία προσδιορίζουν μια πιο αποκρυφιστική, σκοτεινή ατμόσφαιρα. Υπάρχουν επίσης τα punk, γεμάτα ενέργεια σημεία τα οποία οδηγούν σε λυσσασμένα ξεσπάσματα με τα χαρακτηριστικά Σκανδιναβικά tremolo riff. Τα κομμάτια διαρκούν από πέντε μέχρι εννιά λεπτά και η δομή τους είναι καλή. Τα διαφορετικά περάσματα και γέφυρες και η εναλλαγή στην ατμόσφαιρα από ομιχλώδη, σκοτεινή και αποκρυφιστική σε παγωμένη, πιο ωμή και πιο βίαιη, βοηθούν το κομμάτι να εξελιχθεί ομαλά και να μη γίνει βαρετό παρά τη μεγάλη του διάρκεια.

Δεν μπορώ να πω ότι ικανοποιήθηκα από κάθε όργανο που παίζει ο Balrog εδώ. Θα ξεκινήσω από τις κιθάρες της οποίες βρήκα πολύ καλές και όσο αφορά στην ακριβή και επαγγελματική απόδοσή τους αλλά και στην ικανότητα να εκφράζουν τις εικόνες και να ορίζουν τις ατμόσφαιρες πολύ καλά. Το μπάσο στα τέσσερα από τα πέντε κομμάτια, παίζεται από έναν άλλο μουσικό και δεν ακούγεται όσο θα έπρεπε. Παρόλα αυτά η παραγωγή είναι μπασάτη έτσι ώστε τα κομμάτια να είναι αρκετά μπασάτα και ωμά δίνοντας εκείνη την σχεδόν πρωτόγονη, αποκρυφιστική αισθητική, μαζί με την ισορροπημένη και απλή μίξη δίνει το κατάλληλο αποτέλεσμα. Τα φωνητικά είναι βίαια, βαθιά και πολύ εκφραστικά Black Metal φωνητικά, ενώ υπάρχουν και κάποια καθαρά, σαν ψαλμωδία φωνητικά τα οποία προσθέτουν ποικιλία στα κομμάτια και κάνουν αυτό το αποκρυφιστικό συναίσθημα πιο έντονο. Από την άλλη πλευρά, το πιο ενοχλητικό στοιχείο του δίσκου είναι τα τύμπανα. Δεν είναι μόνο η αδύναμη, ασταθής απόδοση και τα βασικά, επαναλαμβανόμενα μοτίβα,  αλλά επίσης είναι και ο ρηχός, ψεύτικος και ενοχλητικός ήχος τους. Είναι κρίμα, γιατί αν τα τύμπανα τα έπαιζε ένας πιο έμπειρός μουσικός ή ο ήχος τους δεν ήταν τόσο κακός, ο δίσκος θα ήταν πολύ καλύτερος και πολύ πιο ικανοποιητικός. Οι στίχοι είναι γραμμένοι στα Πολωνικά και περιέχονται στο δισέλιδο booklet.

Η πρώτη κυκλοφορία των Czarna Magia δεν είναι μια κακή κυκλοφορία. Το πρόβλημα με τα τύμπανα είναι σοβαρό αλλά υπάρχουν πολύ ενδιαφέρουσες ιδέες που αν μπορέσει κανείς να παραβλέψει τα τύμπανα, θα απολαύσει το “Inwokacja pierwotnej mocy”. Υποθέτω ότι αν έχουν διορθώσει το θέμα αυτό στον επόμενο δίσκο τους, μπορεί να έχουν γίνει μια πολύ ενδιαφέρουσα underground μπάντα. Αν είστε οπαδοί του παλιάς σχολής, ωμού και αποκρυφιστικού Black Metal, ακούστε αυτή την κυκλοφορία και παρακολουθείστε αυτό το συγκρότημα.