Arist:Dark Managarm
Country:Γαλλία
Type:Full-length
Release date:01/10/2015
Label:Mortis Humanae Productions
Format:CD
Limitation:500 copies

A Decade of Terroreign

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
  • 1.
    Victorious March04:15
  • 2.
    Black Blood04:35
  • 3.
    Total Devastation05:25
  • 4.
    Guardian of the Throne04:41
  • 5.
    Diva04:01
  • 6.
    Attila04:28
  • 7.
    Collapse of the Holy Realm03:36
  • 8.
    Back from Hell05:17
  • 9.
    Underworld Glorification04:44
  • 10.
    Blasphemic Humiliation02:45
  • 11.
    Possessed04:09
  • 12.
    Fuck You02:55
  • 13.
    Martyr's Rebels03:47
  • 14.
    Black Blood04:08

The Review

Μια τέτοια κυκλοφορία ήθελα να ακούσω εδώ και καιρό. Παλιομοδίτικη, πρωτόγονη, βάρβαρη και άμεση. Τέτοια είναι η μουσική του πενταμελούς συγκροτήματος από τη Γαλλία, Dark Managarm, που υπάρχει από το 2005 και τρομοκρατεί το κοινό με τη θυμωμένη και βίαιη μουσική τους μέχρι σήμερα. Έτσι έχοντας κυκλοφορήσει ένα EP, ένα split και δύο ολοκληρωμένους δίσκους, για να γιορτάσουν τα δέκα χρόνια που υπάρχουν, αποφάσισαν να κυκλοφορήσουν μια συλλογή με τα δέκα τέσσερα καλύτερά τους κομμάτια. Ο δίσκος διαρκεί περίπου μια ώρα και είναι ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα της δουλειάς των Dark Managarm καθώς περιέχει κομμάτια απ’ όλες τις κυκλοφορίες τους όπως επίσης και δύο κομμάτια από συναυλία. Η μουσική που θα συναντήσει ο ακροατής στο “A Decade of Terroreign”, είναι πολεμικό Black Metal, αφοσιωμένο στη γρήγορη, βίαιη και θυμωμένη πλευρά του Σκανδιναβικού ήχου.

Οι συνθέσεις που παρουσιάζονται, δείχνουν ότι η μπάντα από την αρχή μέχρι σήμερα είναι σταθερή στη μουσική και στο ύφος που θέλει να έχει. Τα riff είναι γρήγορα, μανιασμένα, επιθετικά, με πολεμοχαρές ύφος και αρκετά Thrash σημεία. Η ευθύβολη και άμεση προσέγγιση τους βάζει τον ακροατή από την αρχή μέσα στα κομμάτια, ενώ η πολύ καλή δομή τους, οι ενδιαφέρουσες αλλαγές και τα απλά αλλά ελκυστικά riff κάνουν το δίσκο ένα ευχάριστο άκουσμα.

Σχετικά με την απόδοση των οργάνων, το συγκρότημα κάνει πολύ καλή δουλειά. Οι κιθάρες παίζουν των πρωταγωνιστικό ρόλο, αποδίδοντας άψογα αλλά ταυτόχρονα με πάθος και ένταση τις βίαιες γραμμές τους. Το μπάσο σε άλλα κομμάτια ακούγεται ενώ σε άλλα δεν ακούγεται σχεδόν καθόλου. Τα ντραμς έχουν αρκετά ενδιαφέρουσες γραμμές ενώ η απόδοσή τους ανταποκρίνεται στις υψηλές απαιτήσεις των συνθέσεων, με καταιγιστικά ξεσπάσματα και γρήγορα γυρίσματα παιγμένα με τεχνική και δυναμισμό. Τα φωνητικά είναι τυπικά, τραχιά Black Metal φωνητικά, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που συνδυάζονται με πιο βαριά Death φωνητικά και βγάζουν ένα όμορφο αποτέλεσμα. Στο mastering έχει γίνει πολύ καλή δουλειά καθώς όλα τα κομμάτια έχουν τον ίδιο ήχο πράγμα που σε κάνει να νομίζεις ότι όλα τα κομμάτια προέρχονται από τον ίδιο δίσκο. Η μίξη γενικά είναι πολύ καλή και βγάζει ένα πολύ συμπαγές αποτέλεσμα. Σε κάποια κομμάτια όμως, κυρίως στις πιο παλιές κυκλοφορίες, το μπάσο είναι πιο χαμηλά με αποτέλεσμα τα ντραμς να ακούγονται επίπεδα και ο ήχος κάπως άδειος. Οι στίχοι είναι γραμμένοι στα Αγγλικά αλλά δεν περιέχονται στο cd. Είναι αυτό ακριβώς που θα περίμενε κάποιος ακούγοντας αυτό το δίσκο, δηλαδή βλάσφημοι, βίαιοι και έντονοι.

Η επιλογή των κομματιών για το δίσκο είναι πολύ καλή, αφενός προσφέροντας τις καλύτερες στιγμές της μπάντας μαζεμένες σε ένα δίσκο, αφετέρου παρουσιάζοντας όλη την πορεία και την εξέλιξη τους τα δέκα χρόνια ζωής τους. Η κυκλοφορία της συλλογής αυτής αποτελεί μια καλή ευκαιρία για όσους δεν είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τους Dark Managarm μέχρι τώρα να το κάνουν. Από την άλλη για τους οπαδούς τους ίσως να μην έχει και τόσο ενδιαφέρον η κυκλοφορία αυτή καθώς δεν περιέχει καινούρια ή ακυκλοφόρητα κομμάτια. Όσοι δεν τους γνωρίζετε, αγοράστε το.